lördag 31 maj 2008

Tygfyndat

Snubblade idag in på en tygaffär som ska läggas ner och därför hade halva priset på halva priset på allt.Mestadels inredningstyger och lapptäckstyger, men lite smått och gott hittade jag i alla fall.

Snedslå för 2 kronor per meter. Det gröna är en hel rulle, de andra två är nästan hela rullar. Gav 74 kronor för hela rasket. Symaskinslampor för 9 kronor per styck. Och 8 kronor styck för väskspännena.


19 kronor per meter. Köpte två meter.



Samma här, 19kronor per meter. Köpte 2 meter.


En stuvbit om 2,75 meter. 25 kronor.

Ytterligare en stuvbit, också den 2,75 meter. 25 kronor.


Och slutligen, det här tyget bönföll mig verkligen om att inte lämna kvar det i butiken. Ett avklipp på nästan 4,5 meter gav jag 145 kronor för. Det är bara så underbart, men svårt att få en rättvisande bild av det. Det är ett ganska tunnt lapptäckstyg, men något skojigt ska jag nog kunna hitta på med det. La tillbaka det flera gånger, men kunde tillslut inte motstå det.
Funderar på att sy en väska av något av hästtygerna till stora dotterns bästa kompis som nyligen fyllde år och ska ha kalas till helgen. Får se om jag lyckas ro iland det projektet. Dotterns, som är obotligt hästtokig, blev i alla fall överlycklig när jag kom hem med två olika hästtyger. Och lilla dottern som är mycket förtjust i Bamse ska nog får något i det tyget. En solhatt kanske. *fniss*

fredag 30 maj 2008

Får på grönbete

Nu är ni väl less på mig kära läsare, och ska jag vara ärlig är jag lite less jag med, men här kommer ytterligare en i raden av solhattar. Den här är orsaken till alla dom andra, då det var det här tyget jag ursprungligen hade tänkt som solhatt. Men eftersom det varit ett örngott hade jag mycket begränsad mängd av det och ville således inte börja laborera med modell och storlek direkt i det här tyget.

Men efter den senaste hatten var jag slutligen helt nöjd med storlek och modell, så nu vågade jag sätta saxen i det underbara tyget.

Hade tänkt få den här hatten klar redan igårkväll, men en migränattack satte stopp för dom planerna. Hade bara kantbandet och den sista stickningen kvar så det gick ju ganska fort att få till det nu på förmiddagen när lillan gått och lagt sig.

Mönster: Från början Allt om Handarbete 5/08, modifierat ett flertal gånger.

Material: Yttertyg från ett örngott köpt på Åhlens. Fodertyg köpt hos Nisse i Rockhammar. Kantband från lokala tygaffären och namnband från Mina Namnband.

Positivt: Att den blev så bra! Och att jag nu fått rutin på att sy solhattar, det känns som att jag vet vad jag gör. Att kantbandet blev så bra med den "osynliga" sömmen.

Negativt: Absolut ingenting!

Nu får det vara bra på solhattsfronten ett tag. Måste sy något annat ett tag nu. Fast stora dottern har beställt en hatt det blommiga som jag sydde den förra hatten i så det får väl bli en till då. Men som sagt, något annat får komma emellan.

onsdag 28 maj 2008

Plåster på såren

Sydde idag ihop den andra solhatten som inte blev klar igår. Och som plåster på såren gick det helt smärtfritt, inte ett enda större bekymmer. Syning när det är som bäst.

När jag läste det här inlägget hos OttoPippi blev jag störtförälskad i det underbara tyget. Men insåg rätt snabbt att sannolikheten att jag ska hitta sådant är minimal. Inte desto mindre glad blev jag när jag kort därefter faktiskt snubblade över en gardinlängd i det underbara tyget på loppis.

Det har nu legat till sig ett tag, men jag vet fortfarande inte vad det ska bli. Men jag var bara tvungen att offra en bit till en solhatt.


Material: Loppisfyndad gardin. Fodrad med runt bomullstyg från Nisses i Rockhammar. Kantad med snedslå från lokala tygaffären.

Mönster: Från början Allt om Handarbete 5/08, men modifierat ett flertal gånger.

Positivt: Allt! Det gick helt smärtfritt att sy den, och kantbandet blev jättebra. Provade för första gången att sy det med dold söm efter att ha läst en blogg häromdagen om hur man ska göra. Nu kan jag inte komma på vem som skrev det, men TACK! Det är så här kantbanden ska sys på mina hattar i fortsättningen. Lite mer pill, men ack så mycket bättre och snyggare.
Postivt också att den är ju så snygg! Och att jag fått till storleken perfekt nu äntligen.

Negativt: Hur många solhattar behöver man egentligen?

Avslutar med en livebild på stora tösen i problemhatten från igår.



tisdag 27 maj 2008

Solhatten som inte ville

Det här är historien om solhatten som verkligen inte ville komma till.

På eftermiddagen idag klippte jag ut alla delar till två solhattar, och sicksackade alla kanter. Utan några incidenter. Ikväll skulle jag sy ihop dom hade jag tänkt. Började med den som min stora dotter önskat sig, den prickiga. Och genast började allt gå fel. Av någon anledning, som jag bara inte kan begripa, så passade inte den runda delen högst upp ihop med den delen som sitter i mitten. Den var för stor upptäckte jag när jag sytt nästan hela vägen runt. Sprättade, klippte ner den, sicksackade den igen och sydde fast den. Fortfarande för stor. Sa några fula ord och gjorde om samma förfarande igen. Sa några till fula ord. Bestämde mig för att den delen garanterat skulle bli foder. Tack och lov skulle jag ha lika tyg inne och ute.


Sydde ihop ytterdelen. Eftersom jag klippt ut delarna samtidigt antog jag att även denna var för stor och kompenserade för det på en gång med lite större sömnsmån på den runda delen än på den andra. Misstag. För här passade delarna ihop. Sa några fula ord igen, suckade, sprättade och sydde om.


Nu skulle jag ha sytt stickningen längst upp, men eftersom jag skulle byta tråd innan jag sydde den så ville jag sy ihop alla delar först (upptäckte ju nämligen att jag hade nästan slut på svart tråd, och ville vara säker på att den skulle räcka till stckningarna, så jag sydde ihop alla delar med rött istället). Upptäckte senare att det är ett misstag att ändra syordning på något man gjort några gånger...


Sydde fast brättet i resten av hatten. Fick det inte riktigt att stämma överallt så det blev tynkigt och fult på en del ställen. Suckade, svor och funderade på att förpassa hela projektet till soptunnan. Sprättade, måttade, passade ihop, och fick till slut ihop det. Inte supersnyggt, men inte iögonfallande fult i alla fall.


Sydde på brättet på andra halvan av hatten, upptäckte att jag hade glömt sy fast namnbandet, som jag brukar sy dubbelvikt i sömmen som syr fast brättet i resten av hatten. Suckade, svor, sprättade en liten bit och pillade in namnbandet. Sydde ihop.


Sydde den översta stickningen på ytterhatten. Sydde den nedre stickningen på ytterhatten. Kom på att jag inte alls skulle sy den nedre stickningen på ytterhatten just då eftersom den stickningen sys efter att ytterhatt och foder sytts ihop för att hålla ihop hela altet. Suckade och svor över att jag var så korkad att jag ändrade syordning bara för att slippa ett trådbyte... Bestämde mig för att inte sprätta utan att försöka hålla mig i samma spår när jag sydde stickningen när allt det andra var klart. Sydde den övre stickningen i fodret.


Kantade hatten, faktiskt utan större bekymmer.


Sydde den nedre stickningen, hyffsat bra i samma spår som innan.


Klart. Tänker inte ens tanken på att sy den andra hatten som ligger tillklippt. Stänger av symaskinen och svär på att inte titta på den igen idag.


Mönster: Ursprungligen från Allt om Handarbete 5/08, med en mängd modifieringar.

Material: Tyg från Calletex i Örebro. Snedslå från ICA (att jag aldrig kommer ihåg att köpa svart snedslå när jag är på en vettig syaffär....) Namnband från Mina Namnband.

Positivt: Skulle vilja säga inget, men det får väl bli att dottern nu borde sluta tjata om den prickiga hatten...

Negativt: Tja, vad säger man..............

söndag 25 maj 2008

Överkastet är färdigt

Äntligen är det klart. Överkastet till Minis säng i sommarstugan. Började på det i mitten av januari, och igär kväll virkade jag dom sista maskorna.



Sammanlagt är det 700 rutor. Jag valde att sy ihop dom istället för att virka ihop dom. Sedan är det virkat ett varv fasta maskor runt hela filten.

Material: Diverse restgarner av olika kvalitet. Fast den mörkblå bottenfärgen valde jag att köpa, för att det skulle bli lika. Filten väger 2,1 kilo och passar som överkast till en 90*200 säng.

Känner mig grymt nöjd med att ha genomfört projektet, och nu känns det lite tomt när man vet att det inte längre ligger och pockar på uppmärksamhet. Har dock redan planer på nästa, men tänker inte börja med det förrän efter sommaren.

lördag 24 maj 2008

Jag är färdig!

Mitt mastodontprojekt är klart! Ungefär 4 månader tog det, men nu är 700 mormorsrutor ihopfogade till ett överkast. Utförligare blogg om det kommer när jag kunnat ta bra bilder på det. Nu ville jag bara skvallra om att jag är i mål.

fredag 23 maj 2008

Utmanad!

Jag har blivit utmanad. Av June på Junebacken.

3 namn jag går under: Mamma, snöis, kanpon (det finns fler...)

3 saker som skrämmer mig: Att något ska hända mina nära och kära. Allt till synes oprovocerat våld i samhället. Hur vissa personer kan behandla andra så illa, personer som borde vara deras närmaste och käraste.

3 saker som jag har på mig: Strumpor, shorts och t-shirt.

3 sanningar om mig: Jag är fruktansvärt slarvig. En riktig gottegris. Både morgon- och kvällstrött.

3 saker jag verkligen vill ha: Ett jobb. En overlockmaskin. Ett långt lyckligt liv för mig och min familj.

3 söta pysslare som jag skickar detta vidare till: Hello, totaja och Nea Nobelle.

torsdag 22 maj 2008

Idag bjuds det på annat än sytt

Idag bjuds det på tårta här i bloggen.


onsdag 21 maj 2008

Solhatt, solhatt, mera solhatt

Jakten på ett solhattsmönster som passar till Micro går vidare. Den här gången har jag gott hopp om att ha prickat rätt. Använde samma mönster som till den föregående, men klippte ut det utan sömnsmån. Nu väntar jag på att lilltösen ska vakna från sin middagslur så ska jag prova den på henne.

Mönster: Från början Allt om Handarbete 05/08, men modifierat.

Material: Yttertyg från Åhlens, fodrat med gräsgrönt bomullstyg från Ikea. Kantband från lokala sybehörsbutiken, namnband från Mina Namnband.

Positivt: Nu måste den ju passa!

Negativt: Gjorde ett par småmissar, så jag är inte helt nöjd. Det är inget som syns på utsidan, men det stör mig. Men till Micro får den duga. Och precis som på hatten innan, det blir mycket tygspill när man klipper ut bitarna så djuren blir bra placerade.

Summan av det hela: Ja, vi får väl se. Jag kanske kan få klippa ut tyget som jag ursprungligen tänkte till solhatt snart. ;)

måndag 19 maj 2008

Solhatt v3.0

In the djungle, the mighty djungle...

Så har jag modifierat solhattsmönstret. Igen. Och sytt en ny solhatt. Igen. Får se om den passar den här gången.



Mönster: Ursprungligen Allt om Handarbete 05/08, men nu så kraftigt modiferat att jag nog kan kalla det eget. Det enda som är kvar från ursprunget är formen och storleken på den översta runda biten.

Material: Yttertyget från Åhlens, fodrat med gräsgrönt bomullstyg från Ikea. Snedslå från Calletex i Örebro till kanten. Namnband från Mina Namnband.

Positivt: Den här gången måste den passa. Den kanske till och med blir för stor till Micro, men då borde den vara lagom till Mini.

Negativt: Gjorde samma miss med kantbandet som på den förra. Dvs, det blev för kort först. Fattar inte hur det gick till den här gången då jag var extra extra noga när jag mätte. Negativt är också att det blir ganska mycket tygspill när man försöker få ut dom roliga delarna av tyget så dom syns ordentligt på hatten. Men spillet kan användas till annat.

Ska bli spännande att se om hon kan ha den imorgon. Kanske jag äntligen nått fram till det perfekta mönstret?

lördag 17 maj 2008

Solhatt, försök 2

Har nu pysslat ihop en ny solhatt, modifierad efter vad jag tyckte felades på den första.



Material: Tyget köpt på Calletex i Örebro, snedslå köpt på ICA. Namnband från Mina Namnband

Mönster: Allt om Handarbete 05/08, modifierat. Stl 50. Ville ha en djupare hatt än vad originalmönstret gav så jag breddade mittbiten. Den här är heller inte vändsydd eftersom jag ändå hade tänkt kanta den för att bryta av det prickiga lite. Den är alltså hoppsydd med kantbandet.

Positivt: Den ser mycket bättre ut än originalet. Fast frågan är om den inte är lite liten. Ska strax hämta hem barnen så jag får prova den.

Negativt: Mätte fel på kantbandet och fick det för kort. TVÅ gånger. Sista gången orkade jag inte sprätta hela och börja om, så kantbandet är skarvat med ett par centimeter. Fast jag tror inte det syns allt för väl.

Summan av det hela är att jag är mycket nöjdare med den här än med den förra. Om den här passar så kommer jag ta det här mönstret och klippa i det tyg som jag egentligen hade tänkt sy solhatten av från början. Annars får jag modifiera det ytterligare.

Loppisfyndat

Har änligen lyckats fynda något på loppis. Det är dåligt med sådant här i krokarna annars.

Total summa för mina inköp idag: 30 kronor för tygerna och 13 kronor (1 kr/st) för dragkedjorna som är i lite varierande längd, färg och utförande.

onsdag 7 maj 2008

Första försöket på en solhatt

Har bestämt mig för att sy en solhatt till Micro av ett örngott jag köpte på Åhlens tidigare i vår. Men innan jag sätter saxen i den tygbiten ville jag testsy för att se om den ens skulle passa. Fast samtidigt vill man ju kunna använda den om den skulle bli bra, så jag la lite tankemöda på vilket tyg jag kunde tänka mig. Slutligen stog valet mellan det jag sydde nyckelpigeklänningen i och IKEAs flodhästar. Och eftersom jag inte hade något lämpligt att fodra nyckelpigorna med så blev det slutligen en grön hatt med flodhästar.

Mönster: Allt om Handarbete 05/08 stl 50.

Tyg: Flodhästarna från IKEA behöver väl knappasr någon närmare presentation. Fodrad med gräsgrönt bomullstyg också från IKEA. Namnband från Mina Namnband.

Positivt: Jag fick ju ihop den. ;)

Negativt: Blev lite trött och råkade slarva till det lite på slutet. Blev några veck här och där som jag nog kunnat undvika om jag jobbat det lite mer. Och eftersom jag inte var helt nljd så slarvade jag bara dit namnbandet också.

Jämför jag med den solhatt hon för närvarande använder och som passar bra så borde den här också passa. Hon får prova den imorgon så får vi se. Annars får jakten på det perfekta mönstret fortsätta.

måndag 5 maj 2008

Den glada kon v2.0

Äntligen har jag fått något färdigt att blogga om. Har haft en massa sylust men ingen ork efter långa utomhusdagar i det vackra vädret.

Har ikväll knåpat ihop en dagisväska av samma tyger som förra försöket. Men den här blev bättre. Skippade vliselinet i den här, så den blev lite sladdrigare. Men jag tror inte det gör något på det stora hela.

Mönster: Från Knåpmodern

Tyg: Yttertyget från Calletex i Örebro, fodrat med gräsgrönt bomullstyg från Ikea. Kantad med svart snedslå köpt på ICA. Namnband från Mina Namnband.

Positivt: Övning ger färdighet, den här blev jag nöjd med.

Negatvt: Inget

Och så har jag nyss varit ute och hängt upp på tork tyget till mitt nästa projekt. Nu ska jag ge mig på en solhatt.

söndag 4 maj 2008

Lågfart i bloggen

Nu när våren slagit till på allvar har man inte lika stor lust att sitta inne och pyssla som under kallare tider. Just nu är det trädgården som får lite välförtjänt omvårdnad. Emellanåt pausar jag i solstolen och syr ihop lite rutor till pläden, men annars blir det inte mycket sytt.

Den här veckan ska dock sambon iväg på kurs, så om jag orkar ska jag sitta och sy på kvällarna. Så jag hoppas det blir lite bloggbart också. :)