fredag 27 mars 2009

Beställningskjol

För ett tag sedan fick jag en beställning på en kjol i vuxenstorlek. Lite pirrigt blev det, och jag funderade ett tag innan jag tackade ja. Nu är kjolen äntligen klar, efter en del dröjsmål. Jag hoppas verkligen att den faller beställaren i smaken, och framförallt, att den passar!



Mönster: Eget. Storlek utifrån mått från beställaren.

Material: Loppistyger, mudd från Stoff och Stil samt namnband från Mina Namnband.

Positivt: Att få en beställning. Kul, men pirrigt.

Negativt: Nervöst! Tänk om den inte passar, eller inte alls blev som beställaren hade tänkt sig. Också negativt att det drog ut så på tiden innan jag fick den klar.

torsdag 26 mars 2009

Lila elefanter

Imorse landade en flock lila elefanter i min brevlåda. Dom blev genast förpassade in i tvättmaskinen och sedan vidare till torktumlaren. Nu i eftermiddag kunde jag inte hålla mig längre utan satte saxen i dom. Det blev en enkel muddkjol, jag känner mig nästan lite enkelspårig.



Mönster: Eget. Stl 98.

Material: Lila elefanter från Jofotex. Mudd från Stoff och Stil. Namnband från Mina Namnband.

Positivt: Känns som en sommarfräsch kombination. Tänker mig en vit t-shirt till i sommar.

Negativt: Det hade nog blivit snäppet bättre med en naturvit mudd istället för den kritvita. Men jag hade ingen sådan hemma. Får beställa det i nästa omgång. Och så känner jag mig lite trist som snöat in på att sy kjolar och klänningar. Måste ta mig en funderare och komma på något nytt.

Valde rullfåll i nederkanten (skulle ändå till att byta nålar i overlocken, så det kändes som enklaste valet) och det är jag riktigt nöjd med. Blir en liten variation på kjolen i alla fall. Den här är också lite längre än de kjolar jag brukar sy till min lilla tjej. I alla fall dom utan volang.

måndag 23 mars 2009

Tack så mycket, och lite annat.

I helgen har jag varit hemma hos min syster på syhelg. Helt underbart att ha en hel helg att bara göra något man tycker om. Passade på att sy upp ett par plagg som jag ska ge till min systerdotters två töser som tack för lite saker vi fått.





Först ut, en klänning i väl beprövad modell till den yngsta, jämngammal med min minsta.

Mönster: Sy till barnen, stl 3 år.

Material: Tyget är köpt på en lokal tygbytik, men har sett att det finns att få tag på på fler ställen, tex Calletex i Örebro. Mudd från Stoff och Stil, snedslå från Bibbis, tror jag, samt namnband från Mina Namnband. Och en liten ögla satinband från Calletex, till knäppningen. Klänningen saknar knapp då jag inte hade någon hemma i lämplig färg, det ska naturligtvis åtgärdas.

Positivt: Själv tycker jag den blev kanonsnygg och jag kommer säkerligen göra en till min egen tös också.

Negativt: Lite nervöst är det ju när man ska ge bort ett plagg.




Till den stora tjejen blev det en kjol med favoriten Pippi. När den var klar ville min minsting genast ha en egen, så det fick bli en till. Den med gult band är den som får bo kvar här. På bilden är den både skrynklig och fläckig efter en hel dags användning.

Material: Tyget är från Åhlens. Kantband från Calletex och Bibbis. Tror jag. Mudd från Stoff och Stil samt namnband från Mina Namnband.

Mönster: Eget, stl 98 och 110. Ungefär. Hoppas jag.

Positivt: Jag är riktigt nöjd med dom, och min dotter är mycket nöjd med sin.

Negativt: Återigen, det där med att sy till någon annan.



Min stora dotter ville också ha en kjol, men vi kom fram till att hon nog inte skulle komma att använda en med Pippi på. Så hon valde ett annat tyg i kassen jag hade med mig. Detta är resultatet.

Mönster: Eget. Pasande min sjuåring som drar 128, men jag skulle gissa på att det är ungefär stl 110/116 på bredden.

Material: Trikåtyg från Calletex, mudd från Stoff och Stil. Namnband från Mina Namnband.

Positivt: Att dottern vill att jag ska sy åt henne. Förhoppningsvis använder hon kjolen också.

Negativt: Inget den här gången.




Avslutade sömnaden med en solhatt i ett tyg som jag köpte redan i höstas med tanke på att sy just en solhatt.

Mönster: Eget.

Material: Gardin från loppis, snedslå från Bibbis och namnband från Mina Namnband.

Positivt: Tyget är så snyggt!

Negativt: Jag var nog lite för slut i skallen när jag sydde den här, för den blev inte riktigt bra. Men jag vet ärligt inte vad som blev fel, men den blev full med veck i yttertyget och så passar den inte riktigt. Antagligen blev fodret lite för litet. Eller något sådant. Som tur är räcker tyget precis till en solhatt till.

Sydde dessutom nästan en t-shirt till minstingen också. Men jag klurar fortfarande på hur jag ska göra med ärmarna. Dom blev nämligen lite långa och jag har en del idéer på hur jag ska fixa till det. Förutom då att bara klippa av dom och fålla som vanligt. Kan ju vara kul att göra något lite annorlunda.

Man kanske skulle kunnat tänka sig att jag skulle hunnit sy mer på en hel helg, men lägg till lite vindrickande, kortspelande och på tok för lite sömn till ekvationen, så är jag rätt nöjd med produktionen ändå. ;)

torsdag 19 mars 2009

Klänning i vårsolen

Ibland får man en bild framför sig när man ser ett tyg, en bild av vad det ska bli av det. Men ibland ändras den bilden innan man sätter saxen i tyget. Jag har köpt två olika dukar på loppis, och båda sa åt mig att dom ville bli en klänning var för sig. Men det slutade med en klänning, i två olika tyger.



Mönster: Sy till barnen, stl 3 år.

Material: Två olika loppisfyndade dukar, mudd från Stoff och Stil, snedslå från Bibbis, Namnband från Mina Namnband samt en liten ögla av satinband och en knapp från Calletex.

Positivt: Den blev så mycket bättre än jag först tyckte. När jag började sy ihop den va jag ytterst tveksam till att jag skulle gilla den, men när den väl var klar så gör jag det. Mycket. Och så blev sprundet rakt den här gången. Har nämligen upptäckt att det inte blev det på den förra klänningen. Funderar som bäst på om jag ska sprätta upp och göra om den eller låta den vara som den är.

Negativt: Just nu finns det inget sådant

Man kan inte få för många klänningar! Eller... kan man?

torsdag 12 mars 2009

Flower-Power

För någon månad sedan köpte jag en gardin på loppis som, när jag kom hem och vecklade upp den ordentligt, visade sig vara ännu bättre än jag först trodde. Ursprungstanken var volangkjolar, men när jag fick se de maffiga vita blommorna på den fick jag lov att tänka om. Och funderat har jag gjort, på hur jag skulle kunna utnyttja blommorna. Reslutatet blev en klänning i en vid det här laget välkänd modell. dock lite annorlunda mot de andra i och med att jag ville utnyttja den befintliga kanten.



Mönster: Sy till barnen, storlek 3 år.

Material: Loppisfyndad gardin, mudd från Stoff och Stil samt namnband från Mina Namnband.

Positivt: Jag älskar den!

Negativt: Att jag inte har mer av det underbara tyget. Eller jo, det har jag så det räcker till en solhatt eller två och kanske någon kjol, men det finns inte mer av de stora blommorna.

Har inte ordnat någon knäppning på den här heller. Den i föregående inlägg tror jag kan klara sig utan, men den här måste jag ordna något på. Dottern hade den på sig en stund i eftermiddag, och det ser väldigt bart ut i halsen annars.

onsdag 11 mars 2009

Sommar snart?

Imorse sa min lilla dam åt mig att "Mamma, gå och sätt dig och sy nu!" Så det var ju bara att göra henne till viljes. :)

Snickrade ihop en solhatt att matcha klänningen i föregående inlägg med, samt ytterligare en variant av sagda klänning.



Mönster: Eget. Ursprungligen hade jag ett mönster från något nummer av Allt om Handarbete, men varenda linje på mönstret är omritat, så nu anser jag det vara mitt eget.

Material: Påslakan från loppis, snedslå från gömmorna, ett gammalt spjälsängsunderlakan samt namnband från Mina Namnband.

Positivt: Det var kul att sy en solhatt igen. Sydde ju ett gäng under förra sommaren men jag kan ärligt säga att jag var lite ringrostig när jag började med denna. Mindes knappt vilken ordning jag gjorde de olika momenten i.

Negativt: Lillfröken har i stort sett vuxit ur hattarna jag sydde förra året. Vilket är synd, för ett par av dom är jag fortfarande väldigt förtjust i.


Det blev också en variant till av klänningen från häromdagen. Denna gång i grönt. Har dock inte riktigt löst det med knäppningen på den här, lilla fröken ville inte riktigt prova den så jag vet inte ens om det behövs någon knäppning.

Mönster: Sy till Barnen, storlek 3 år. Lite kortad och utklippt utan sömnsmån. Utom på översidan av ärm-/axelpartiet där jag upplevde att det blev lite smalt på föregående version. Kortade dessutom av ärmarna lite för att se om det blir bättre.

Material: Tyget köpte jag på Myrorna i somras. Mudden är från Stoff och Stil. Snedslån från en utförsäljning i grannkommunen där jag fyndade en del förra våren. Och så då namnband från Mina Namnband.

Positivt:Jag är väldigt nöjd och tycker själv att den blev snygg. Om man får säga så själv. det kommer att komma en matchande solhatt också, men jag orkade inte mer ikväll.

Negativt: Har ju inte provat den än, så jag vet inte om det finns något. Sömnaden är jag nöjd med i alla fall.

Hur många liknande klänningar kan en unge ha? Dom är väldigt roliga att sy.

måndag 9 mars 2009

Sommarklänning

Satt och spånade lite på en klänning tidigare idag, och när man får en idé måste man ju testa. Eller hur?



Mönster: Grunden är från Sy till barnen av Gynther och Solberg. Storlek 3 år. Med vissa justeringar i längd och bredd.

Material: Påslakan köpt på loppis, mudd från Stoff och Stil. Snedslå från gömmorna, namnband från Mina Namnband. Några centimeter smalt satängband från Jysk till knäppögla samt en knapp från knapplådan.

Positivt: Även om jag ännu inte är helt nöjd med modellen tror jag det här kan bli en sval och skön favorit i sommar.

Negativt: Nej, inget egentligen.

Från början kantade jag även halslinningen med snedslå, men dels blev det inte bra (måste läsa på om hur man kantar ett sprund) och dels blev halslinningen för liten, så jag fick sprätta bort det igen. Hade då inte tillräckligt kvar av den mörkblå snedslån, så jag sydde hela halskanten och sprundet med infodring istället. Och jag är riktigt nöjd med resultatet. Hade heller inte tänkt ha någon knäppning i sprundet från början, men när jag fick klippa upp det djupare valde jag att sätta i en knapp.

Till nästa gång ska jag korta ärmarna lite, nu hamnade mudden precis över armbågen.

På det stora hela är jag nöjd, även om det finns utrymme för vissa förbättringar. Det blir säkert fler klänningar på samma tema.

söndag 8 mars 2009

Påsken närmar sig

Och en liten dam måste väl ha en påskkjol?



Material: Loppisfyndade tyger, mudd från Stoff och Stil. Namnband från Mina Namnband samt snedslå från lådan. Minns inte vart den är köpt.

Mönster: Eget, storlek 92/98.

Positivt: Dom blev ju bara för söta!

Negativt: Synd att det bara är påsk en helg per år.

Volangkjolen tänkte jag sälja, så om någon är intresserad är det bara att maila. 150kr inklusive frakt. Såld

10.000!

Wow! Det trodde jag aldrig. Att jag skulle få så mycket besökare. 10.000 på ungefär ett år. Jättekul!

Hoppas ni vill fortsätta läsa, om kommentera, min blogg även i fortsättningen. Tack och tack!

lördag 7 mars 2009

Någon på en Fia?

Helt sysslolös var jag inte när vi var i stugan på sportlovet. Fick, med inspiration av min sambo, en idé om att göra ett eget Fia-spel innan vi åkte. Och detta blev resultatet.



Bottenplattan är rätstickad i Iglo från Trysilgarn på stickor 8 och sedan tovad i tvättmaskinen. Prickarna har jag sedan nåltovat fast. Även spelpjäserna och tärningen är nåltovade. Tärningen blev riktigt bra, om än med viss övervikt för femmor och sexor. Materialet till nåltovningen kommer från ett startset som jag köpte för ett par år sedan, minns inte var.

Positivt: Det var ett superkul projekt, och blev över förväntan bra.

Negativt: Prickarna hamnade lite snett på spelplanen, men jag känner att det inte gör så mycket. Och om jag vantrivs med det får jag väl göra en ny spelplan.

torsdag 5 mars 2009

Tradera

Jag har lagt ut en auktion på Tradera med en vaxduk. Auktionen hittar du här och den pågår till den 18:e.

onsdag 4 mars 2009

Tillfälligt avbrott

Det har varit mer än lovligt tyst i den här bloggen det senaste, och anledningen till det är att vi varit bortresta på sportlov. Här kommer lite bilder som visar hur underbart vi hade det.
















Äldsta dottern har helt klart en konstnärlig ådra.