torsdag 18 juni 2009

Glad midsommar!

Vill passa på att önska er alla en Glad Midsommar! Hoppas ni får en riktigt härlig dag.

Här blir det lugnt, tre av fyra familjemedlemmar går nämligen på Kåvepenin. Grilla lite, baka någon god kaka och äta lite jordgubbar. Jag hoppas även hinna med att sy något under helgen, det kliar rätt rejält i fingrarna nu när jag bara legat på soffan hela veckan. Nu har jag iaf klarat av två dagar på min penicillinkur, så jag känner mig förvånansvärt pigg.

Men som sagt, Glad Midsommar på er alla!

tisdag 16 juni 2009

Blåklockor till midsommar

Häromsistens när jag var på loppis hittade jag ett undebart örngott. Tyvärr kan man ju inte få ut så himla mycket av just ett örngott, men en kjol fick det bli i alla fall.



Mönster: Eget, storleksmärkt 110, men passar ett barn med midjemått på cirka 54 cm.

Material: Loppisfyndat örngott, snedslå från gömmorna samt mudd från Stoff och Stil.

Själv tycker jag kjolen blev jättesöt, men här hemma är det ingen som håller med mig, så kjolen är till salu för 150 kr plus frakt.

måndag 15 juni 2009

Stjärnor till mina stjärnor.

När jag får hem ett nytt tyg brukar min sambo alltid fråga vad jag ska sy av det. Oftast har jag ingen aning. Den här gången vände jag mig till mina barn och frågade vad dom tyckte att jag skulle sy av det.

-En kjol till mig! kom det från storasyster.

-En kjol till mig! ekade lillasyster.

Så då fick det bli så.



Mönster: Eget, stl 98 och 128. Men den stora är märkt 110 eftersom det nog är vad den motsvarar i midjemåttet, min stora dotter är väldigt smal. Har nyligen plockat bort kortbyxor stl 92 ur hennes låda, inte för att dom var för små utan för att jag tyckte lillasyster kunde få ärva dom nu.

Material: Både trikå och mudd från Stoff och Stil.

Kände mig lite lat och valde rullfåll i nederkanten och jag tycker nog det blev riktigt snyggt.

Idag hade jag tänkt klippa till en ny hög med plagg i mitt försök att minska på tyglagret inför min resa till Jofotex nästa vecka, men istället ligger jag nedbäddad i soffan med feber och ont i halsen. Kurerade mig med Alvedon för att kunna följa storasyster till tandläkaren, men det var också nog för att ta knäcken på mig. Får hoppas att barnen roar sig mycket på egen hand tills sambon kommer hem från jobbet.

söndag 14 juni 2009

T-shirtfrossa

Lilltösen behövde verkligen påfyllnad av t-shirts, så nu hade jag läge att klippa i en massa gosiga tyger.



Det blev premiär för samtliga av dessa tyger för min del. Regnbågstyget har legat till sig ända sedan förra sommaren.



Mönster: Ottobre 3/08 modell 10. Stl 98 på längden och 104 på bredden.

Material: Det underbara tyget från JNY-design. Nog det underbaraste tyg jag någonsin satt saxen i. Mudd från Stoff och Stil.



Modellen satt bra på min tös. Ganska luftigt, men jag tycker dom ser sköna ut så.



Mönster: Samma som ovan.

Material: Även kaninerna är från JNY-design. Underbara dom också. Mudd från Stoff och Stil.



Mönster: Samma som ovan

Material: Både mudd och det regnbågsrandiga från Stoff och Stil.



Den här tunna, krullande trikån ville jag inte ge mig ikast med att fålla, så det fick bli en smal mudd även i nederkant.

Hurra för min nya rullkniv och skärmatta! Nu är det en fröjd att klippa till muddar.

fredag 12 juni 2009

T-shirt, och ett par livebilder

Kom mig äntligen för med att sätta saxen i stjärninterlocken från Mjuka Tyger


Mönster: Ottobre 3/08 modell 10, tror jag det var. Storlek 98 på bredden och 104 på längden.

Material: Stjärninterlock från Mjuka Tyger, mudd från Stoff och Stil.

Men som vanligt vill fröken inte prova när jag vill att hon ska det, så jag har ingen aning om hur den sitter. Skulle vilja prova den på henne så jag vet om jag kan använda mönstret till fler t-shirtar som jag har planer på. Men det får väl vänta tills hon är på ett mer medgörligt humör.

Avslutar inlägget med ett par livebilder. Fick henne tillslut att använde de limegröna kläderna jag bloggade om häromdagen. Andra bilden är Flower-powerklänningen som jag bloggade om här.



torsdag 11 juni 2009

Akut presentsömnad

Häromdagen kom jag på att det ju var avslutning på dotterns ridskola på kvällen. Och jag hade tänkt sy en tygkasse att ge ridfröken i present. Så det var bara att göra en djupdykning i tyggarderoben, och detta är resultatet.

Mönster: Utifrån en plastkasse

Material: Loppispåslakan. Fodertyget är oblekt bomullstyg från Ikea.

Börjar få rutin på att sy dessa nu, och dom är fortfarande rätt kul att sy. Det är roligt att se hur olika dom blir utifrån vad man väljer för tyger.

onsdag 10 juni 2009

En limegrön historia

Har funderat länge på vad jag ska sy av de limegröna flodhästarna, men nu har jag äntligen satt saxen i dem. Färgmässigt stämmer mittenbilden mest överrens med verkligheten, hur jag än fixade med färger, kontraster och balanser fick jag inte till det på helhetsbilden.



Det blev en kombination med det batikfärgade tyget jag köpte på Syfestivalen i höstas.

Mönster: Ottobre nr 4/08 modell 11. Stl 92 på bredden, 104 i längd på livet och 98 i längd på ärmarna.

Material: Flodhästar från Jofotex, batikfärgad trikå köpt på Syfestivalen, minns inte av vem dock.



För att sticka ner sömnsmånen i skarven mellan tygerna i ärmen använde jag mig av kråksparksömmen. Var väldigt svårt att få till det snyggt eftersom maskinen inte ville mata fram då tygerna är lite olika tjocka. Min sambo frågade, när jag beklagade mig över att jag sabbat enärm i mina försök, om det inte fanns något man kunde sätta bakom för att stabilisera. Och ja, jag hade ju en rulle Totally Stable i hyllan. Att jag inte kom på det själv... Ibland får man hjälp från oväntat håll.

När Totally Stablen var påstruken gick det hur enkelt som helst att få till en snygg söm.



Fållade upp med samma söm, även här krävdes det stabilitet bakom för att få det snyggt.

Fick inte till ärmfållen snyggt, så jag valde att sy på en smal mudd av flodhästtyg istället.


För att ha något att matcha tröjan med blev det ett par velourbyxor i Mjuka Tygers stjärnvelour.

Mönster: Eget, stl 98

Material: Velour från Mjuka Tyger, mudd från Stoff och Stil.

Jag misstänker att tröjan nog är lite lång i ärmarna, och lite stor i halsringningen. Har inte fått tösen att testa kläderna ännu. På frågan om hon inte gillar dom svarar hon:

-Jo, dom är jättefina, men jag vill inte ha dom på mig. Jag vill aldrig ha dom på mig, men dom är jättefina.

Så vi får väl se. Själv är jag hyffsat nöjd, den finns alltid utrymme för förbättring.

lördag 6 juni 2009

Beställningsklänning

När jag sydde den tidigare klänningen i det här tyget kom min treåring och beställde en egen. Redan när jag köpte tyget planerade jag att sy en för försäljning, så jag ville inte ge henne just den. Fick helt enkelt klippa ut en till, men ville inte göra en exakt likadan, så jag passade på att testa justeringarna jag gjorde på mönstret ur Lättsydda barnkläder av Inger Bäversten.



Mönster: Lättsydda Barnkläder av Inger Bäversten, justerat längd, bredd, halsringning och ärmhål. Storlek 120 utan sömnsmån, skulle tro att man kan kalla den 110/116, men jag har tänkt använda den på min stl 98 tjej. Klänningar är bra, finns ju ingen lag om hur långa eller breda dom ska vara. :)

Material: Loppisfynd, snedslå från gömmorna.



Återstår att se hur den passar, hon har ännu inte provat den. Men det är roligt att sy kläder till den tösen då hon verkligen uppskattar det jag gör åt henne.

fredag 5 juni 2009

En onödig kjol

Min treåring behöver verkligen inga fler kjolar. Men vad gör man när man hittar det perfekta tyget? Behövde dessutom få igång syglädjen igen, och det finns inget bättre sätt att åstadkomma det än att sy kjolar. Jag älskar att sy kjolar. Klippte ut den här samtidigt som jag klippte ut klänningen nedan, och sydde ihop den parallellt med klänningen.



Mönster: Eget, stl 98. En ganska kort modell.

Material: Tyget är ett spjälsängspåslakan som jag fyndade på Pingstkyrkans loppis. Snedslå från gömmorna och mudd från Stoff och Stil.



Själv tycker jag kjolen blev ursöt, och dottern blev lika glad som vanligt över att jag sydde något till henne. Nu får vi bara hoppas på att sommarvärmen kommer tillbaka så hon får användning för alla sina kjolar.

Det är roligt att sy igen, och börjar bli hög tid att fixa ett par beställningar jag har liggandes på hög.

torsdag 4 juni 2009

Att sy en infodring

Jag tänkte med lite text, och några bilder, visa hur jag gör när jag syr en infodring i sprund och halslinning på mina klänningar. Det här kanske är självklart för många, men jag hoppas att någon ska ha nytta av det i alla fall.



Jag börjar med att rita ut mönsterdelar till infodringen. Till den här klänningen ska jag ha sprundet mitt fram, alltså ritar jag till sprunddelen på halslinningen. Dessa klipps ut mot vikt kant.



Här är framstycket och framdelen av infodringen utklippta. Var noga med att klippa sprundet lika djupt i båda delarna.



Sedan syr jag ihop axelsömmar och sidsömmar på klänningen samt "axelsömmarna" på infodringen. Overlockar utsidan av infodringen, men insidan sicksackar jag på vanliga maskinen. Man kan säker sy alltihop på overlocken, men jag tycker inte att jag har den kontrollen som behövs längst ner i sprundet.



Nåla fast infodringen räta mot räta. Här sätter jag även fast den lilla knäppögla som jag använder till den här typen av klänning.



Syr fast med raksöm. Som sagt innan, man kanske skulle kunna hoppa över ett steg om man anser att man klarar av att sy alltihop på overlocken, jag har inte testat.

Klipper några hack i den svängda sömnsmånen och ett upp och nedvänt V längst ner i sprundet.



Vänder in infodringen till insidan, nålar och



syr en stickning runt alltihop.

Klart! Hur hela klänningen blev ser ni i inlägget nedanför detta.

Man kan använda samma princip för att göra en infodring i tex ett ärmhål, eller i enbart ett sprund.

onsdag 3 juni 2009

Härlig sommarklänning

Min sömnad har legat nere under en period nu, har inte haft lust att sätta mig vid maskinerna. Men, jag har ett par beställningar i kö, så jag behövde ett stensäkert sätt att komma igång och tycka att det är roligt igen. Så jag klippte helt sonika ut en kjol och en klänning i modeller som jag vet att jag gillar.



Mönster: Det vanliga ur Sy till barnen, stl 3 år. Den är märkt stl 98 men funkar nog egentligen mellan 2 och 4 år, beroende på hur lång man vill ha den.

Material: Tyget är ett loppisfynd, snedslå från gömmorna, knapp från Röda Korset. En liten ögla satinband till knäppögla från Jysk. Mudd från Stoff och Stil.



Klänningen blev precis så härlig som jag tänkte mig när jag fick tag i tyget.

Den är till salu för 200 kr + frakt, maila mig om du är intresserad. Mailadressen hittar du uppe till höger.