tisdag 26 juli 2011

Fabian-byxor

Tre par små muddisar med grenknäppning hela vägen har producerats i mitt syrum. Stl 68 på ett ungefär.



Olika tyger och muddfärger.



Riktigt somriga och sköna i tunn jersey.



Lila moln, troligen min favoritfärg på molnen.



Och slutligen en närbild på grenknäppningen. Hade väldigt svårt att få till täcksömmen när det blev så tjockt som över kantbandet, så på det tredje paret valde jag att starta och sluta sömmen innan och bara sy ner det sista med förstärkt raksöm. Detta blev riktigt bra.

fredag 22 juli 2011

Jag har fått en ny älskling

Idag landade den hos mig, min nya älskling. Blev inte en Janome, som jag hade beställt, men väl en Elna 444, samma maskin i annan kostym. Och jag är så kär, så kär. Den syr så mjukt och härligt och än så länge kommer vi väl överrens. Får väl se när det blir dags att bandkanta, kantbandsfoten var restnoterad och dyker upp så småningom.



Premiärsömnad på nya maskinen blev ett linne till mig själv som jag haft planer på ett tag. Köpte tyget på stoff och Stils rea förra hösten, så det har legat till sig i min garderob. Mönstert snickrade jag ihop själv, utifrån ett köpt linne som jag tycker passar rätt bra. Kortade av axelbanden litegrann, annars är de rätt så lika.



Kantbandet i halsringningen blev dock någon cm för långt. Det står ut en aning. Måste ha mätt fel när jag skar till det för i ärmhålen blev de perfekta.



Och så en närbild på fållen, sydd på nya maskinen. Det blir ju bara såååå snyggt!

Linnet har inte fått någon namnlapp, de är nästan helt slut och jag velar en massa över vart jag ska beställa nya. Och hur de ska se ut.

torsdag 21 juli 2011

Processen från tanke till skapande

Ibland är den lång. Ibland kommer man aldrig till skott och det man tänkt på förblir en tanke. Ett tankeUFO. Och ibland, då hinner man knappt tänka tanken innan man klipper, syr och är klar. Det här är resultatet av ett sådant tillfälle.

Igår beställde jag en ny symaskin, en Janome CoverPro. Och hög på adrenalin efter att ha skickat beställningen (har länge och väl velat och nu äntligen kommit till skott) gick jag in i syrummet för att sy mig till lite lugn i kroppen. Öppnade skåpet där jag förvarar mina mjuka tyger för att välja ut ett tyg att klippa i. Blicken föll på korgen med diverse, där fanns en rulle orange bollfrans. Insåg att jag ville sy något jag kunde dekorera med bollfransen. Gick vidare till nästa skåp, där jag förvarar mina vävda tyger. Hittade en örngott som passade mina syften perfekt och bestämde mig för att det fick bli en kjol. Älskar att sy kjolar! Och det här är vad som kom ut ur maskinerna, bara en liten stund senare:




Mönstret är mitt eget, materialet är loppisfyndat (utom mudden som är från Stoff och Stil) och storleken är 110. Den är till salu om någon skulle vara intresserad, priset är 175 kronor inklusive frakt. Längden på kjolen är 31 cm från muddens överkant till kjolens nederkant. Den fungerar säkert från stl 104 också, speciellt om man har ett barn av lite grövre modell än jag har. Kläderna jag syr är av ganska smal modell, eftersom mina barn är det.

fredag 1 juli 2011

Satte saxen i mina älsklingsjeans

Imorse satt jag och surfade på Sjalbarn och snubblade över en tråd om att sy om ett par jeans till en kjol. Inspirerad som jag blev rotade jag fram mina favoritjeans ur garderoben. Totalt utslitna i grenen som dom var har jag inte kunnat använda dom på väldigt länge. Nu kan jag det. Så här blev min version:




Materialet jag använt är ett loppisfyndat påslakan. Förutom jeansen då. Och jag har nog fått mig en ny favoritkjol. :)