torsdag 11 september 2008

Köpa overlock

Jag är på gång och ska köpa mig en overlock så småningom. Tänkte ta tillfället i akt på syfestivalen och testa så många olika som möjligt, men ni får gärna komma med tankar och åsikter här.

Vad har ni själva? Vad är bra och dåligt med den ni har? Vad var det som gjorde att ni valde just den? Vad tycker ni är viktigast när man väljer? Vad ska man tänka på när man testkör? Ja, ni fattar, berätta helt enkelt det ni tycker är vikigt. :)

Jag är tacksam för all hjälp och alla åsikter!

8 kommentarer:

Mimmi sa...

Att köpa ny maskin är inte lätt, det är nog mycket egen känsla man får gå på.

Så här går iallafall mina tankar kring en ny OL (som jag inte skall köpa ännu på några år, täcksöm och broderi står före på tur).

Janome 744 pga det låga priset
Bernina för jag har en Bernina idag som är helt underbar - vilken kvalité Helst skulle jag då vilja köpa en 1150MCA men en 800DL skulle duga.
Pfaff för även dessa maskiner är toppenbra. En 4842 skulle det isåfall bli. Provade Mari78´s maski och den gick mjukt och fin och sydde bra sömmar. Hur den är att trä om det vet jag inte.

Amandha sa...

Oj det är verkligen jätte svårt att välja...något jag skulle tänka på är att välje en ol som inte har så hög ljud nivå...visst alla ol låter men det finns de som är tystare än de andra.

Hello sa...

Jag har en Huskylock av enkel modell och är nöjd med den. MEN när jag nu syr så mycket, som du ju också gör, så är det några finesser jag saknar och dessa är:
- möjlighet att välja stygnbredd
- täcksöm
- differentialinställningsmekanism (afasin slog visst till...)

Och så skulle jag tänka på att tänka efter vem jag köper av. Nu ska vi ju snart flytta, men i den här stan skulle jag absolut köpa Janome, även om jag egentligen är mer sugen på en Pfaff eller en mer avancerad Huskylock, därför att han som har Pfaff och Husqvarna inte verkar kunna varken det ena eller det andra om sina maskiner, medans hon som har Janome är superproffsig och alltid har allt hemma och erbjuder ganska omfattande kurser som ingår i priset när man köper en ny maskin, osv. Så personkemin är inte heller oviktig, tycker jag.

Lycka till!

Lucia sa...

Jag har en husqvarna overlock som jag är supernöjd men det bästa var att jag köpte den i en butik i närheten där jag bor och fick både tips och hjälp av butiken och en gratis kurs så att jag fick lära mig maskinen.
Om du bor i Täby eller Norrtälje tipsar jag om symaskinsgrottan.

LumLum sa...

Tack för era åsikter och svar, det är guld värt att få lite hjälp i djungeln så att säga.

Och jag läser gärna fler tankar och åsikter på ämnet.

Carolina sa...

Jag har en huskylock 901. Jag köpte den främst pga det låga priset men även för att försäljaren var duktig. Min maskin går som en klocka och jag saknar ingenting på den. Iof har jag ju en separat täcksömsmaskin, men där tycker jag man klarar sig långt på tvillingnål i vanliga maskinen.

Lycka till!

LumLum sa...

Jag kan ju tillägga att jag har ju vissa ekonomiska ramar att tänka å också, så jag kommer köpa en ren overlock och forsätta använda den vanliga maskinen till fållar och dyl. Täcksömsmaskin får bli ett senare huvudbry. :)

Botilda sa...

Jag funderade ungefär som du i vintras (till syfestivalen i februari). Jag gick till en butik och lyssnade på maskinerna - eftersom jag syr vid köksbordet och vi har en öppen lösning med kök och vardagsrum så var det viktigt för mig att maskinen inte störde den som ser på teve. Då blev det en Bernina. 800 DL hade jag tänkt, men på mässan förstod säljaren inte alls vad jag skulle med den till utan tyckte nog att det kunde räcka med en 700. Och det gör det, för mig. Nu nästan ett år senare är jag fortfarande lika begeistrad och saknar ännu inte de finesser som dyrare modeller har (förutom täcksöm, men det är en klass för sig). Lycka till!