lördag 28 juni 2008

Medeltidskläder

Här kommer ett mastodontinlägg med alla kläder jag sytt till familjen inför Riddarveckan i Hova som går av stapeln vecka 28 och där min sambo ska var med och smida för tredje året i rad.

Först ut är Micros kläder:Underklänningen på den här bilden har jag bloggat om tidigare här Den har bara fållats upp och fått knäppning i naken i form av hyska och hake. Den blå överklänninigen är sydd av linnetyg från Ikea och infodrad med gårtt linne, också det från Ikea. Knytband i sidorna från Calletex.Detta är också bloggat tidigare här Har fållat upp underklänningen och stt hysk och hake. Överklänningen är kortad och har fått knytband i sidorna.

Till detta har hon även mantel i grönt ylle och struthätta i orange linne som min syster sytt åt henne.

Här kommer mina egna kläder:Först ut, grå underklänning i linne från Ikea. Överklänning i blått linne också det från Ikea. Överklänningen har infodringar i samma tyg som underklänningen.Denna överklänning är bloggad om tidigare här Där syns också färgen bättre, på den här bilden ser den nästan svart ut, den är i verkligheten mörkt grön. Underklänningen på bilden sydde jag förra året, den är i ganska tunnt bomullstyg med lite linnestruktur. Hopplöst dåligt val till klänning. Har renoverat alla sömmar på den tills i år och hoppas den håller nu. När riddarveckan för i år är över ska den pensioneras och jag ska sy en ny till nästa år.

Till detta har jag även mantel och struthätta i tjockt härligt ylle som jag sydde förra året. Dock är det väldigt svårt att få bra bild på dom, så jag struntade helt enkelt i att försöka.

Och så sambons kläder då:Smideskjortel i linne från Ikea.Tunika att använda på kvällarna. Sydd i blått linne som jag köpte av min syster. Vet inte vart det kommer ifrån ursprungligen.Sydde två par byxor i detta svarta linne från Ikea. Ett par till kvällarna och ett par att ha vid smidet vid händelse av regn och ruskväder. Sydda efter samma mönster från Stoff och Stil, men de till smidet tog jag in vidden på ganska rejält.

De första byxorna jag sytt, och det var inte så svårt som jag inbillat mig att det skulle vara.Mantel i ylle köpt på Riddarveckan förra året.

Mini har sina kläder klara sedan förut, dels klänningar som jag sydde till henne förra året samt en del ärvda klänningar, mantel och struthätta.

Idag har jag även sytt överdrag till två stolar som vi ska ha med oss. Dom har dock inte fått fastna på bild då det egentligen inte var mycket att visa.

Hoppas på att kunna få in lite live-bilder på när kläderna använda också, så håll utkik här om ni är intresserade av det.

8 kommentarer:

Skaparstigen sa...

Vilket arbete du har haft! Och det blev ju jättebra. Gillar verkligen den slags enkla modeller.

LumLum sa...

Ja, det är några timmar vid symaskinen. Tur att det är så kul. Fast nu ser jag fram emot att få sy något annat ett tag.

Anonym sa...

Wow, det här är häftigt!! Jag vill jättegärna se livebilder!
/June på www.junebacken.se

Cecilia sa...

Vilket jobb du gjort, jättefint! Som June skrev, vill också se bilder av kläderna på :)

LumLum sa...

Ska göra ett seriöst försök att få ihop ett inlägg med bra bilder under riddarveckan. Får se om jag hinner uppdatera under tiden, eller om det kommer när vi kommer hem igen. Men det kommer. :)

OttoPippi sa...

Herregud!!! Vilket JOBB du har lagt ner!! Vad fina och fräcka de blev!!! Jag älskar medeltidskläder och skulle allvarligt kunna tänka mig att gå i såna här lite då och då (är som sagt arkeolog)! Du är verkligen duktig och jag är mäkta imponerad! Ser, som de övriga, jättemycket fram emot live-bilderna! Så sött med Micros medeltidskläder :-) :-)

Kaja sa...

Men oj vad vackra kläder! Och OJ vad sugen jag blev på att åka till Visbys Medeltidsvecka igen. Förra gången var vi inte direkt tidstypiskt klädda, men det kanske vi får se till att vara nästa gång...

Ett otroligt jobb, men det har ju verkligen lönat sig!

Hoppas att ni får MASSOR med beröm när ni har på er dem!

//Kaja

LumLum sa...

Tack. Vad glad jag blir. Det har varit ett väldigt roligt, och lärorikt, projekt även om det tagit en massa tid. Ska bli kul att få börja använda kläderna på lördag. :)